CINEMATOGRAFUL MOBIL

Proiectul Cinematograful Mobil s-a nascut dintr-o colaborare romano-britanica; el a fost derulat de Asociatia Komunitas in parteneriat cu un grup informal numit Projector Tank, in perioada februarie-iunie 2007.
Komunitas este un ONG centrat pe aplicarea practica a stiintelor sociale si a cercetarilor de teren caracteristice acestora, iar Projector Tank reprezinta un proiect autonom si non-profit de cinema mobil. Projector Tank nu provine dintr-o „familie” oarecare, pentru ca, dupa cum ne spun chiar colindatorii care il poarta prin lume, „mama” Projector Tank-ului ar fi reteaua alternativa de distributie a filmelor, in timp ce „tatal” ar fi practicile axate pe surse de energie regenerabile si pe educatia ecologica; tot un membru al „familiei” este si acel „unchi” ciudat numit „recuperarea, reocuparea si folosirea spatiilor publice”.

Conceptul de „cinema mobil” nu este unul nou. Dimpotriva. Cinematograful a avut dintotdeauna o istorie mobila, inca din perioada pionieratului, cind se mergea prin orase, mai ales in zilele de sarbatoare, facindu-li-se oamenilor „demonstratii” de imagine, ulterior si de sunet.

Printre obiectivele proiectului nostru, s-au numarat:

  • Dezvoltarea gandirii critice a elevilor din scoli generale si licee, prin vizualizarea unor materiale vizuale axate pe tematici sociale contemporane
  • Organizarea unor proiectii in aer liber in cartiere si localitati defavorizate, inlesnind astfel accesul la cultura pentru persoane dezavantajate;
  • Valorificarea unor spatii publice dezafectate si folosirea altora in scopuri culturale

In perioada martie – iunie 2007, Cinematograful mobil a calatorit prin cateva orase din tara, dar mai ales prin cartierele Bucurestiului, organizand:

  • Proiectii in institutii educationale: in doua licee si doua scoli in Bucuresti, intr-un liceu din Tg. Mures, intr-un liceu din Buzau; la SNSPA (Bucuresti)
  • Proiectii in diverse localitati: Tg.Mures, Buzau, Iasi, Apoldu de Sus (Sb), Apold (Bv), Cristian (Sb), Cipau (Ms), Vama Veche (Ct), Timisoara
  • Proiectii in diverse spatii publice din Bucuresti: fosta gradina de vara „Capitol”; festivalul urban „Street Delivery”; cartierul Ferentari; terasa „La Baricade”; fostul fort militar de pe Autostrada Soarelui

Am purtat dupa noi urmatoarele lucruri:
2 dubite, dintre care una era o fosta ambulanta
• Proiector digital de lunga distanta
• Sistem de sunet
• Laptop-uri
• Ecrane de proiectie
• Cort pentru vreme nefavorabila
• Panouri solare


Arhiva noastra de filme a cuprins atat realizari romanesti cat si materiale audio-vizuale internationale, legate in general de teme ecologice , sociale si politice. O parte dintre aceste filme au fost difuzate pe baza de copyleft. Pentru altele am avut permisiunea realizatorilor. 

Film care documenteaza proiectul:



Cinematograful Mobil in cartierul Ferentari din Bucuresti



Cinematograful Mobil in satul Cipau din Tg. Mures



Cinematograful Mobil la festivalul Street Delivery in 2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu